06 toukokuuta, 2015

Metsäinen mansikkamaa

Mansikkamaanpaikka
Mökillä oli vielä viime vuonna metsänreunassa vanha mansikkamaa. Se kaivettiin jo syksyllä ylös ja vanhat mansikantaimet päätyivät kohopenkin ainesosiksi. Tänä keväänä edessä olikin mansikkamaan perusparannustyö.

Puunjuuria vanhalla mansikkamaalla
Vanha mansikkamaa oli puunjuurien, puolukanvarpujen ja rikkakasvien juurien valtaama - ei ihme, ettei mansikoita juuri tullut. Paksuimmat puunjuuret pantiin poikki kirveellä ja ohuemmat oksasaksilla. Maa-aines nostettiin ylös.

Kaivuu-urakka alussa

Vastassa peruskallio
Kaivuu-urakka päättyi peruskallioon ja syvyyttä kuopalle tuli vain 10-15 senttiä. Projekti eteni vaihe vaiheelta eri vaihtoehtoja puntaroiden. Paikka ei ehkä ole kovin ihanteellinen mansikkamaalle, mutta sellainen oli tilattu ja sellainen piti saada. Juurimattoa kuopan pohjalle, päälle hieman soraa salaojaksi ja maa-aineksen kasaaminen takaisin mansikkamaalle. Tiedostan, että koko maa-aines olisi ehkä ollut syytä vaihtaa. Puntaroin taas vaihtoehtoja. Luvassa on joko armotonta kitkentää tai jonkin kateviljely vaihtoehdon valitseminen. Maa-ainestakin pitäisi olla enemmän.

Kahvitauko
Taitaa olla taas kahvitauon ja pohdinnan paikka. Reunatkin pitäisi jotenkin ratkaista. Olin toivonut, että kuopasta olisi voinut kaivaa syvemmän ja juurimaton reunan laittaa maantasalle. Nyt on ehkä hankittava mansikkamaata reunustamaan turve- tai vaikka tiiliharkkoja. Kohopenkkien väliin päätettiin laittaa vielä hieman soraa ikäänkuin poluksi. Viikonlopun päättyminen pakottaa jättämään urakan toistaiseksi tähän.

Kykkimisvaon alku