26 huhtikuuta, 2015

Maan parannusta ja kevätkauden aloitus


Viikonlopun ohjelmassa oli mullan levitystä palstalla. Tuoreen palstaviljelyalueen huonoja puolia on se, ettei kompostia ole vielä kertynyt. Palstalle mentiin siis kaupan kautta ja hankittiin hieman multaa ja kompostoitua hevonkakkaa. Lisäksi matkassa oli talven aikana syödyistä kananmunista tehty kuorirouhe - luomua ja ilmaista kalkkia kasvimaalle.


Munankuorirouhesade kalkitsee maaperää.

Palsta-alue on valmistunut vuonna 2013 ja ensimmäinen palstaviljelykausi oli viime vuonna. Maa-aineksen laadusta ei ollut tietoa, joten päätin jo silloin satsata ostomultaan ja kompostoituun hevosenlantaan. Se kannatti, sillä palstani oli varmasti yksi alueen satoisimmista, vaikka olinkin ensimmäistä kertaa viljelypuuhissa.


Piskuinen palstani maaliskuussa 2014. Tästä se hurahdus alkoi...
Tilanne 27.7.2014
Lokakuu 2014

Maan tuottavuuden kannalta maata kannattaa parantaa jatkuvasti. Viljely kuluttaa maasta ravinteita ja maa painuu kesän aikana kasaan. Syksyllä satokauden päätyttyä kasvien pehmeät osat päätyivät takaisin maahan ja maan kääntö pehmitti maa-aineksen pakkasen murtaessa multakokkareet hienoksi muruksi talven aikana.

Visiitti palstalla sai hormonit hyrräämään. Talvivalkosipulit olivat jo versonneet ja saivat kevätlannoituksen. Tarhasuolaheinä oli voimissaan, oreganokin oli selvinnyt vähälumisesta talvesta ja viime vuonna istutetut ruohosipulit olivat jo hyvässä vauhdissa.


Tarhasuolaheinä 25.4.2015
Ruohosipuli 25.4.2015


Maaperän lämpötila palstalla noin 20 sentin syvyydessä oli lauantaina +7 astetta. Päätin, että ensi viikolla on jo mentävä kylvämään ensimmäisiä juureksia ja salaatteja. Tästä se alkaa!