30 kesäkuuta, 2015

Intohimoni - tomaatti

Rakastan tomaatteja niin paljon, että voisin elää pelkillä tomaateilla. Talvella kärsin, sillä kaupoista saatavat tomaatit ovat mauttomia ja kalpeita. Kesäisin olen kuunnellut kateellisena toisten kehuja itsekasvatettujen tomaattien mausta.

Viime vuonna kasvatin omat ensimmäiset tomaattini. Avomaalla, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut eikä ole vieläkään. Neljä taimea ja neljää eri lajiketta: Golden Nugget, Black Cherry, Tigerella ja Money Maker. Näistä Money Maker on avomaantomaatti. Muiden lajikkeiden luonnehdinnan mukaan ne on määritelty sijoitettavaksi ulkona suojaiseen paikkaan. Minun palstaltani ei löydy kovin kummoista suojaa tomaateille, mutta silti on yritettävä.

Taimikasvatus sujui niin ja näin, varret venähtivät pitkiksi ja honteloiksi johtuen kasvatusolosuhteistani. Tänä vuonna parempien kasvilamppujen ansiosta taimet kasvoivat hieman vahvempina, mutta kerrostalohuoneiston olosuhteiden vuoksi niihinkin kertyi pituutta turhanpäiten.


Gold Nuggetin satoa vuodelta 2014.

Golden Nugget tuotti runsaasti kypsiä tomaatteja. Sen sijaan Money Maker, Black Cherry ja Tigeralla tekivät kyllä satoa, mutta tomaatit eivät kypsyneet - edes lämpöisessä jääkaapin yläpuolella olevassa kaapissa. En tiedä teinkö ensimmäistä tuttavuuttani perunaruton kanssa. Kuvaukset perunarutosta kyllä tuntuivat täsmäävän näkemääni ja kokemaani.


Perunaruton riivaama?

Tänä vuonna niitän varmaan pöhkön mainetta, sillä yritän uudelleen tomaatin viljelyä avomaalla ja potentiaalisessa perunaruttomaaperässä. Lajikkeina tänä vuonna Money Maker ja Black Cherry - molemmista palstalle päätyi kaksi tainta. Istutuspäivä oli 11.6. eli päivä sen jälkeen, kun tilastollisesti ei pitäisi enää tulla hallaa ja kylmälle arat kasvit voi istuttaa.


Alimmat lehdet pois.
Tomaatti kasvattaa juuria myös varresta,
joten istutin taimet makuuasentoon. 

Kesäkuu on kuluvana vuonna ollut viileä ja sateinen. Pelkään, että kolme neljästä taimesta on kärsinyt kylmästä jaksosta. Vain yksi Money Maker näyttää tekevän uutta lehteä ja varsi on tukevoitunut. Jospa lämmin heinä- ja elokuu pelastaisivat yritykseni. Toivon parasta ja pelkään pahinta, sillä mieltäni kutkuttavat jo oman maan tomaattien suloinen tuoksu ja maku.